Hem » Sevärdheter » Zeus Tempel

Zeus Tempel

Idag är det inte mycket till tempel längre men en gång i tiden var Zeus tempel ett av de största i grekland. Det mesta av templets delar är förstörda med hjälp av mänsklig påverkan eller har blivit nedbrutet av tidens inverkan.

Templet började byggas på 500-talet före Kristus för att hedra kungen över Olympus alla gudar, Zeus. Det var på iniativ av Peisistratos som templet började byggas men avslutades dock inte förän 131 efter Kristus. Det blev då färdigställt av kejsaren Hadrianus och har däremellan haft flertalet byggherrar som försökt färdigställa templet. Bygget blev med andra ord försenat med ungefär 700 år på grund av bland annat politiska oroligheter och krig som utspelade sig i Aten. Tanken var från början att templet skulle byggas i limesten i dorisk stil. Men detta ändrades då den romerske arkitekten tog upp bygget och ändra det till korintisk stil med marmor istället.

Byggnaden hade från början 104 kolonner som alla var 17 meter höga och en diameter på 1,5m. Idag finns bara 15 kvar. Resten blev förstörda under den brutala invasionen som skedde 20 före Kristus.
Trots att det idag inte återstår så mycket av den ursprungliga byggnaden upplever många ändå att det är en mäktig plats att befinna sig på.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.