Hem » Sevärdheter » Truman-statyn

Truman-statyn

Under slutet på 1940-talet pågick ett mycket bittert och blodigt inbördeskrig i Grekland mellan högern, som då kontrollerade armen och polisen, och vänstern som var oerhört populär bland den grekiska befolkningen tack vare sin kamp mot Hitlers ockupationsarmé.

USA:s president Harry S Truman höll ett klassiskt tal den 12 mars 1947 då han förklarade att han inte tänkte sitta med armarna i kors om kommunisterna funderade på att ta över regeringsmakten i något västeuropeiskt land. För första gången fick USA använda Trumans kunskaper i praktiken och man satte in amerikanska militära rådgivare för att stoppa kommunisterna. Efter två år tog kriget slut och kommunisterna förlorade. Efter de kunde USA andas ut och man ansåg demokratin i grekland vara räddad.

1963 reste man en staty av Harry S Truman på Vassileos Konstandinou som ligger alldeles bakom Atens nationalpark. Vänstern ansåg att statyn var en provokation och en hemlig grupp smög sig därför fram en natt till statyn och placerade en bomb på den. Självklart upptäckte man bomben men en polisman dog när han skulle desarmera bomben. Det tog nästan 30 år innan man lagade den bombskadade statyn. Vissa tror att det beror på att man var rädd för att vänstern skulle uppfatta renoveringen som en politisk provokation.

På statyn går det att läsa att Truman var en humanist som stödde ”greklands fria folk, så att det inte blev underkuvat av en beväpnad minoritet”. Detta anses vara en märklig formulering eftersom de grekiska kommunisterna hade 90 procent av landsbygdsbefolkning bakom sig.

Den 26e Juli 2006 tog grekerna ner Trumanstatyn för att protestera mot USA:s politik angående mellanöstern.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.