Hem » Sevärdheter » Proto Nekrotafio

Proto Nekrotafio

Proto Nekrotafio är den första kyrkogården i Aten och även den officiella kyrkogården i staden. Den öppnade år 1837 och blev snabbt en lyxkyrkogård för berömda grekiska personer. Vill man som känd behålla sin status även efter sin död ska man se till att bli begravd på denna kyrkogård. Proto Nekroafio ligger bakom Zeus tempel och den panatenska stadion i centrala Aten, högst upp på Anapafseos gatan.

Här hittar du inga gamla gråa granitstenar på gravarna. Istället bygger man skimrande monoment och statyer över sina dödas gravar. Det ska gärna vara palats av vit marmor, med doriska pelare, lejonfigurer och längst upp en staty av den döde själv. För de personer som inte har råd med en sådan påkostad grav blir istället placerade i ett kollektivt benkapell med hundratals andra döda. Här finns även tre kyrkor på området, Saint Theodore som är den som främst används, den lite mindre Saint Lazarus och en katolsk kyrka. Du hittar även separata delar för protestanter och judar.
På Proto Nekrotafio finns nära ingången en väldig grav med en mycket märklig, spetsig stenpinne som pekar mot himlen. Marmorstatyn är täckt av färska blommor som är inlindade i folie, rökelsestickor och tända stearinljus.

De mest imponerande gravarna på Proto Nekrotafio är Heinrich Schliemanns, formgiven av Ernst Zillers, Ioannis Pesmazoglous och Georgios Averoffs tillsammans med många andra. Kyrkogården har förklarats till att vara ett historiskt monument.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.