Hem » Sevärdheter » Parnitha

Parnitha

Parnitha är ett otroligt vackert berg som är beläget i utkanten av Aten. Berget erbjuder en vacker panoramautsikt över bergen nordost om Parnitha, Penteli till öster, Ymittos till sydöst, Aigaleo i söder och i väst kan man också se Thriasian Plain, Saroniska bukten inklusive öarna Salamina, Aigina, Evia och Evian bukten. Det går även att se de flesta centrala och norra delarna av Stor-Aten. Utsikten under klara dagar kan utvidgas till norra Viotia och Peloponnesos.

Alla sluttningar upp till 1000 meters höjd täcks av skog. Dessa sluttningar är ständigt hotade utav skogsbränder. Över 1000 meter växer mest gräs och buskage. Längst ner vid foten är det framför allt jordbruksmark och bostäder. Denna natur erbjuder många fina vandringsleder på alla nivåer, både nybörjare och mer erfarna vandrare. På berget finns mer än 1000 olika arter av växter. Växter som vi kan känna igen är bland annat tulpaner och krokusblommor.

Berget är en levnadsplats för kronhjorten som är känd ända sedan antiken. Dock har de blivit väldigt sällsynta sedan skogsbränderna som skedde 2007.

Nära toppen på berget ligger ett kombinerat kasino och bergshotell. Dit tar man sig enklast med hjälp av linbanan som utgår ifrån förorten Thrakomakedones. Hotellet är ett bra utgångspunkt för vandring och klättring i berget. Du kan boka in dig på en fyra timmars guidad vandringstur med trekking Hellas som har erfarna guider som leder dig runt på berget.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.