Hem » Sevärdheter » Panatenska Stadion i Aten

Panatenska Stadion i Aten

Panatenska stadion är det sista bygget i Aten med romersk anknytning. Stadion byggdes på 330talet för Kristus av Lykourgos som en tävlingsplats för de panatenska tävlingarna. Under 100talet rustades stadion upp utav rommarna. Stadion fick då sittplatser som gjordes i marmor. Då användes stadion till olika ceremonier och blodiga spel mellan olika djur.

Den stadion som går att se idag är en replik av den ursprungliga stadion som byggdes till de allra första olympiska spelen som hölls i modern tid 1896. Stadion ligger på Konstantinou, bakom Atens nationalpark.

Under Olympiska spelen som hölls i Aten 2004 använde man den panatenska stadion till bågskyttetävlingarna och målgången av matatonloppet. Stadion kunde inte användas för löpartävlingarna på grund av att de löparbanorna som finns i stadion inte innehar samma proportioner som dagens olika löparbanor har. De löparbanor som finns på panatenska stadion har långa raksträckor och kurvorna kräver att löparna saktar in för att inte av centrifugalkraften slungas utåt.

De grenar som användes vid de gamla olympiska spelen skiljer sig från dagens. Då tävlade man bland annat i ljudstyrka för härolder och trumpetare och i tvekamp som kallades Pankration där allt var tillåtet, bitas, klösas och sticka fingrarna i ögonen på motståndaren men man hade även några av dagens grenar som brottning, boxning, och diskus på programmet.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.