Hem » Sevärdheter » Nikes Tempel

Nikes Tempel

Nike var Athenas följeslagare och segerns gudinna i den grekiska mytologin. Nikes tempel ligger uppe på Akropolisklippan och byggdes på 420-talet före Kristus. Beslutet om att bygga templet togs dock redan 448 före Kristus. Där templet byggdes, på den sydvästra kanten av Akropolis, stod sedan tidigare ett annat tempel men Atenarna tyckte att ett tempel tillägnat segergudinnan skulle göra sig bättre där.

Templet är näst intill helt fyrkantigt och har kolonner på alla fyra sidorna. Materialet templet är byggt i är marmor som kom från Pentoli. Under bygget uppstod svårigheter som gjorde att Nikes tempel tog längre tid att bygga än dess granne Parthenon templet.

Templet uppfördes som ett minnesmärke efter att grekerna segrat över perserna. Nikes tempel stod oförstört ända fram till 1686 då turkarna rev det. Turkarna använde stenarna från det rivna templet till att bygga försvarsmur mot Venedigborna. Idag är dock huvuddelarna och kolonnerna kvar och hyfsat intakta men templet saknar tak tack vare en rekonstruktion som genomfördes mellan 1836 och 1842. 1936 tog man dock ner templet ännu en gång och återuppbyggde det på grund av att plattformen började ge vika.

Har man inte tid eller lust att besöka Nikes Tempel kan man istället gå till Akropolismuséet. Där visas smakprov från Nikes Tempel och en staty av Nike själv.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.