Hem » Sevärdheter » Hadrianusbågen

Hadrianusbågen

Hadrianusbågen i Aten byggdes 130 e. Kr. på inrådan av den romerska kejsaren Hadrianus. Bågen byggdes i samband med flertalet andra monumentbyggen vid Zeus Tempel. Syftet med bygget av Hadrianusbågen var att skilja det gamla Aten från det nya Aten, det vill säga skilja Romarriket från det gamla grekiska Aten.

Den sidan av bågen som vetter mot väster, ut mot Akropolis, står det inristat på grekiska "Detta är Athen, Theseus gamla stad". På andra sida, som vetter mot öster, står det "Detta är Hadrianus stad, inte Theseus". På detta sätt skilde Hadrianus de gamla myterna från den moderna verkligheten.

Hadrianus var en romersk kejsare från år 117. Han härstammade från Spanien och under början av hans regering var Romarriket som störst. Han upplät flertalet olika byggnadsverk runt om i Europa, bland annat Hadrianusbågen.

Mängder av turister vallfärdar till Hadrianusbågen varje dag och många anser att ett besök hit är ett måste om man befinner sig i Aten. Hit tar man sig enklast genom att promenera från Syntagma till Syngrou Aveny. På vägen passerar man inte bara Hadrianusbågen utan även Akropolis och givetvis Zeus Tempel som ligger alldeles bredvid.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.