Hem » Sevärdheter » Dionysosteatern

Dionysosteatern

Vid Akroplisklippan botten ligger Dionysosteatern uthuggen på sydsidan. Det sägs att de var här det grekiska dramat föddes. Dionysosteatern är världens äldsta amfiteater och byggdes på 300-talet före Kristus. Den bestod av en halvcireklformad scen och en stor läktare som omslöt scenen. Läktaren var byggd i sten och stolarna på första raden hade både arm och ryggstöd då de ansågs vara lite finare platser. Här hölls två gånger per år Dionysos fester under de antika grekland. På dessa fester arrangerades tävlingar i teater där många dramatiker deltog med sina teaterstycken. På Dionysosteatern spelades stycken skrivna av bland annat Aiskylos, Sofokles, Euripides och Aristofanes. Teatern var enorm och kunde rymma nästna upp till 15 000 åskådare.

Dionysos är troligtvis främst känd som den grekiska mytologins vingud, men hade även en viktig uppgift som skådespelarnas gud. Intressant att veta kan vara att Dionysos fader var den mäktiga guden Zeus och hans moder var en människa. Tyvärr dog kvinnan direkt efter kärleksakten. Guden Zeus lät då Dionysos växa färdigt i sitt lår.

200 år efter Dionysosteatern byggdes även Herodionteatern som Atens stora musikfestival arrangeras på. Denna teater byggdes utav kejsaren Herodes. Dock är det Dionyosteatern som är den mest kända av de två teatrarna.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.