Hem » Sevärdheter » Akropolis

Akropolis

De flesta grekiska städer har ett Akropolis men Atens Akropolis räknas till ett av de viktigaste monumenten i världen. Namnet Akropolis betyder egentligen ”överst i staden” och det är precis det som klippan är. Akropolisklippan höjer sig 150 meter över havet och består av ett stort kalkstenberg. Akropolisklippan har haft en väldigt central roll i historien. Från början fanns inga tempel på klippan utan enbart en åtta meter hög försvarsmur. Under tiden 450-330 före Kristus byggde man flera tempel uppe på Akropolis, bland annat Parthenon, Erechtheion och Nikes tempel. De flesta byggnaderna uppe på Akropolis är byggda i marmor.

Idag besöks klippan av en stor mängd turister som lockas året runt, både på natten och dagen. Det går endast att vandra upp på Akropolisklippans vänstra sida. Uppe på klippan måste man gå igenom Propyléerna, som är en stor port.

Huvudtemplet som turisterna besöker idag är Parthenon som är tillägnat guden Athena. Här kan du skåda klassisk grekisk konst. Erechtheion är också något man kan besöka, enligt myten var de här Athena och Poseidon stred om att få beskydda staden. De var också här Poseidon gjorde ett avtryck med sin treudd i berget. Även Nikes tempel finns uppe på Akropolis. För några år sedan byggde man Akropolismuseét som visar skulpturer, delar av friser och reliefer. Här syns resterna av Athenas tempel och en marmorstaty av en ung man som sägs va en av de tidigaste marmorstatyerna man har påträffat. Vill du besöka Akropolis är det bra att göra det tidigt på morgonen eller vid skymningen, då undviker då den värsta hettan och den stora turistmassan.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.