Hem » Mat & Dryck » Grekisk Mat & Dryck

Grekisk Mat & Dryck

Det grekiska köket är känt för sina fantastiska smaker. Det grekiska köket har alltid haft och har fortfarande stort fokus på de råvaror som används i matlagningen. Det är viktigt att både grönsaker, frukt och kött håller hög kvalité för att maten ska bli riktigt god. Det som skiljer grekiskt mat från andra matkulturer är enkelheten den tillagas med. Man satsar alltid på enkla grekiska råvaror som oliver, olivolja, fetaost och färska grönsaker.

I det grekiska köket är grillad bläckfisk ganska vanligt med en saltsöt smak. Precis som alla andra råvaror är det viktigt att bläckfisken är riktigt färsk. En annan riktig klassiker som har spridit sig över världen är den grekiska salladen, som är en väldigt enkel maträtt med färska grönsaker som soltorkade tomater, oliver, gurka, rödlök, paprika och självklart fetaost. Fetaosten hittar du i stort sett i all grekisk matlagning.

Souvlaki betyder grillspett på grekiska och är bitar av lamm, fläsk eller kyckling grillade på spett som ofta serveras tillsammans med lök, tsatziki och tomat i bröd. Stifado är en inhemsk kaningryta och kommer från början från norra grekland. Grytan är ganska söt och en vanlig maträtt på vintern. Moussaka är den mycket kända bondgratängen som finns i många varianter men består i grunden av lammfärs, aubergin som varvas med potatis och tomat och tämt med bechamelsås.

I grekland kan du även få ”Gemista” som betyder fylld. I greklans fyller man allt från vinblad, auberginer, tomater till papriker med en mängd olika ingredienser. Fyllningen kan bestå av köttfärs, ris, örter eller nötter och russin. Gemista serveras ofta tillsammans med en citronsås och är en fullgod måltid.

Äter man på restaurang i typiska turistområden serveras det mat som de tror att turisterna vill ha, vilket är souvlaki, moussaka och tsatziki. Vill man däremot hitta en restaurang i Aten som har en större smakupplevelse än de typiska turistkvarteren ska man gå till stadsdelarna Kolonaki, Gazi och Psirri.

Grekiska drycker.
Det finns ingen dryck som Grekland är speciellt känt för, här dricks det som dricks i resten av världen. Det som anses göra dryckerna speciella i Grekland är stämningen som är runt omkring. Det som dock relateras till Grekland vad det gäller dryck är framför allt Ouzo och det Retsina.

Ouzo är sprit som är smaksatt med anis och dricks helst som apertif. En del väljer att dricka den med lite vatten eller med en isbit i. Detta gör att drycken blir alldeles mjölkvit och inte lika stark. Ouzo finns i en mängd olika märken och man får prova sig fram till sin egen favorit.

Retsina är ett vitt vin som karaktäriseras av sin smak av kåda och kan uppfattas som ganska märklig första gången man dricker det. Kådan kommer från pinjeträden och tillsätts i vinet under dess jäsningsprocess. Det är inte enbart Retsina som produceras i Grekland utan flera andra viner också. De viner som kommer från Santorino anses vara mycket goda och sägs bero på att druvorna växer i lavajord.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.