Hem » Information » Vädret i Aten

Vädret i Aten

Grekland ligger i klimatbältet som gränsar till det subtropiska och här dominerar det typiska medelhavsklimatet, men främst i de sydliga delarna av landet, där hela den grekiska övärlden och Aten ligger. Detta gör att temperaturskillnaderna och nederbördsmängden blir ganska stora. Medeltemperaturen under hela året ligger på 17,9°C i Aten. Dock har både Aten och Grekland varma och torra somrar med många soldagar. Den varmaste månaden är juli och då ligger genomsnittstemperaturen på 28,8°C.

På sommaren kan man känna den varma ”livas-vinden” som kommer från Sahara. Vinden gör att temperaturen kan nå upp mot 40°C i de sydliga delarna av Grekland. Badtemperaturen kring Aten brukar ligga mellan 20-26°C under de varmaste sommarmånaderna och resten av året kommer den oftast inte under 15grader.

På vinterhalvåret i Aten är klimatet relativt milt. Under vinterhalvret blåser ”Meltemi-vinden” in över landet från norr och skapar det kyligare klimatet. Medeltemperaturen under januari månad brukar ligga mellan 7-13 grader. Även den kallaste perioden infinner sig i januari med 8,6°C. Under vinterhalvåret regnar det en del i Aten och ibland kan det till och med komma en del snö men i övrigt är inte nederbördsmängderna stora på vintern. Den årliga nederbörden ligger ungefär på 407mm. I den joniska övärlden är årsnederbörden nästan dubbelt så hög som på fastlandet.