Hem » Information » Stadsdelar och områden i Aten

Stadsdelar och områden i Aten

Aten har inte direkt någon central stadskärna eller centrum utan är en ganska utdragen stad där allt flyter in i vandrandra med flera små stadsdelar.
Syntagma och Omonia

Den centrala mittpunkten av det moderna Aten är Syntagma, som betyder författningstorget. Vid detta torg hittar du det ståtliga Hotel Grande Bretagne och parlamentetbyggnaden. I området finns flygkontor, banker, kaféer, busshållplatser, posten och turistinformationen. Under torget ligger en tunnelbanestation.

Omoniaplatsen är en av Atens största trafikplatser och består av en sexvägskorsning. Platsen ses som något nödvändigt ont istället för en vacker plats. Stadskvarteren kring Omniaplatsen är tråkiga men här ligger saluhallen Central Market.

Mellan Syntagma och Omonia ligger Atens mest livliga shoppingstråk, Ermou. En gågata med alla stora internationella varumärken. Här handlar du framför allt kläder och skor.

Pangrati och Mets är två områden som känns mycket fridfulla. Här pågår vardagslivet för fullt för skomakare, mekaniker och byggutrustningsförsäljare. Här ligger Arditosberget intill Panatenska stadion, många små tavernor bland grönska och terrakottakrukor. Här finns Proto Nekrotafio, den berömda kyrkogården.

Plaka och Monastiraki är det mest populära turistkvarteren, området kallas även ibland för gamla Aten. Gatorna är slingriga och gränderna är fyllda av souvenirbutiker, tavernor, restauranger, barer och nattklubbar.

Monastiraki är ett torg och ett kvarter som är centrum för sju hektiska basargator. Monastiraki är förfallna 1800-talsvillor, traditionella kaféer, en del nya barer och Atens antika marknad. Här råder en skön mångkulturell atmosfär.

Psyrri och Gazi är två stadsdelar som på vardagar är tråkig men som på kvällar och helger lever upp till ett trendigt nöjeskvarter. Trista affärer blir utbytta mot barer och dansgolv. Väl värt ett besök för den som är sugen på att uppleva Atens nattliv. I Gazi hittar du många gallerier, konserthallar och kulturcenter

Kolonaki är Atens förmögnaste stadsdel. Här ser du välklädda Atenbor som shoppar i exklusiva boutiquer. Här finns de dyraste mest eleganta kaféerna och de mest högklassiga konstgallerierna och stadens högsta kulle, Lycabettus. Här ligger Benakimuseet, Bysantinska museet och Krigsmuseet.