Kommunikationer

Inför de Olympiska spelen i Aten 2004 gjordes stora satsningar på kollektivtrafiken. Detta har gjort det enkelt att ta sig runt i staden idag. Den nya tunnelbanan är ren, säker och effektiv. De nya trafiklederna har gjort att resorna mellan centrum, flygplatsen och Pireus går betydligt snabbare än tidigare och dessutom finns en modern snabbspårvagn.
I Aten kan du åka med både vanliga bussar och så kallade trådbussar. Att åka buss är väldigt billigt och bussarna trafikerar mellan 05:00-00:30. Biljetter köper du i tidnings- eller bussbiljettkiosker och de ska stämplas ombord på bussen. På turistbyrån kan du få en gratis busskarta med stadens alla busslinjer. Bussarna blir dock snabbt överfulla och stannar därför inte på alla hållplatser. Det finns även en flygplatsbuss som kör sex olika linjer mellan flygplatsen och Atens olika stadsdelar dygnet runt och den kostar endast 2,90 Euro.
Taxichaufförerna i Aten har väldigt dåligt rykte. De är kända för att lura turister och vill inte alltid köra dig dit du vill. Ett tips är att aldrig acceptera ett fast pris utan kräv istället att chauffören ska slå på taxametern. Påstår chauffören att taxametern är sönder så ta en annan taxi. Att åka taxi i Aten är väldigt billigt under förutsättning att du inte blir lurad. En taxiresa inom stan kostar runt 3–4 euro och en resa till flygplatsen från centrum på drygt tre mil kostar inte mer än 16–20 euro. Tänk på att bagage brukar kosta extra.
Det smidigaste sättet att ta sig runt i Aten är helt klart med stadens tunnelbana, Metron, som öppnade i mars 2000. Tunnelbanan är ett effektivt alternativ då de flesta bussar i Aten snabbt blir överfulla. Under utbyggnaden av tunnelbanan, som fortfarande pågår, har man stött på flertalet historiska lämningar som går att beskåda på de olika stationerna. Syntagma är huvudstationen för tunnelbanans tre olika linjer och trafikerar mellan 05:00-00:00.
Det finns även spårvagn i Aten med tre olika linjer som trafikerar mellan stadskärnan och kusten.
För de som väljer att promenera i Aten så går det relativt bra. Att gå till fots mellan de olika sevärdheterna är väldigt smidigt då de flesta ligger i centrum med korta avstånd mellan sig. Det är viktigt att vara uppmärksam när man passerar över stora gator. Att använda sig av ett bevakat övergångställe som visar grönt innebär inte automatiskt att det är fritt från bilar. Trafikanterna i Aten tar inte alltid hänsyn till att trafikljusen lyser rött. Därför är det viktigt att se sig om en extra gång när man går över gatan.
Att hyra en bil eller en moped i Aten för att ta sig runt i staden på egen hand fungerar men kanske inte är något bra alternativ. De flesta Atenarna inte tar hänsyn till någon annan än sig själv och kör ofta vårdslöst. Dock kan bil eller moped vara ett alternativ om man ska ta sig till platser utanför staden.