Hem » Information » Inför resan till Aten

Inför resan till Aten

Personer från EU länder samt Norge och Island behöver endast ett giltigt pass för att kunna resa in i grekland och kan dessutom stanna en begränsad tid. Däremot personer som kommer från länder utanför EU behöver ett giltigt pass för inresa och får endast stanna som längst i 90 dagar. Det tar ungefär en vecka att få ett svensk pass utfärdat hos polisen.

Aten är en stad som lockar mycket turister tack vare sitt kulturella arv. Staden besöks året runt av stora mängder människor och har en högsäsong under sommaren. Sommartid passerar dessutom många turister Aten på sin väg ut till den grekiska övärlden. Vill man uppleva Aten lite lugnare bör man istället passa på att åka på för eller sensommaren, då är staden mycket trevligare och det är inte riktigt lika varmt.

Innan du åker till Aten bör du som medborgare till ett EU land komma ihåg att beställa det blåa sjukförsäkringskortet. Detta kort gör att du inte behöver betala för sjukvården om du skulle behöva det. I Sverige beställer man kortet från försäkringskassan.

I hela Grekland är det Euro som används som valuta. Prisnivån är som i övriga Europa trots att man har hört att grekerna har klagat att det har blivit dyrt sedan införandet av Euron. Dock är kollektivtrafik och taxiresor betydligt billigare här. På de flesta lite större ställen kan man betala med kort men i de mindre tavernorna och souvenirbutikerna i Aten krävs det kontanta pengar. Därför kan det vara en bra idé att växla till sig lite pengar inför resan. Skulle man dessutom behöva mer kontanta medel på plats finns det gott om uttagsautomater runt om i staden