Hem » Information » Historia

Historia

Grekland och Aten har en mycket innehållsrik historia och förknippas ofta med antiken och den grekiska mytologin. Det sägs att Aten har fått sitt namn efter den tävling som havsguden Poseidon och gudinnan Athena utkämpade mellan sig om att få beskydda staden. Athena vann och fick därmed namnge staden.

Vid Akropolis har man funnit den första bosättningen från stenåldern som är från 6000 f Kr. Det var även i Grekland man startade de allra första Olympiska spelen 776 f Kr och 570 f Kr lades grunden för den klassiska demokratin då Kleisthenes författningsreform genomfördes.

Flertalet krig har rasat i Aten under historiens gång. Atens storhetstid startade 480 f Kr då man vann slaget på ön Salamis. År 338 f Kr belägrades Grekland av Alexander den store och hans stora rike. Romarna tog över ledarskpet 168 f Kr och Grekland blev blott en provins i det stora romarriket där kejsaren Hadrianus och Herodes Atticus styrde. Som romersk provins kallades Aten för Östriket och huvudstaden var då Konstantinopel. På 1400-talet besegrades Konstantinopel av det Osmanska riket och landet hamnade under Osmanskt styre fram till mitten av 1800-talet då Grekland blev ett lydrike under de europeiska stormakterna.

Efter alla krig som rasat sökte många människor i Aten skydd av Atens flotta och betalade rikligt med pengar för detta. Det gjorde att Perikles fick in väldigt mycket pengar, som han använde till att rusta upp Aten med.

Under andra världskriget var Aten ockuperat av Hitler och nästan en halv miljon människoliv skändades. 1947 bröt inbördeskrig ut i Grekland mellan höger- och vänsterkrafter där högersidan fick hjälp av USA.

1974 återvände demokratin till Aten då en statskupp i Cypern ledde till att Turkiet invaderade norra Cypern, vilket blev droppen och juntan i Aten tvingades att avgå.

Aten är en fantastisk stad för den som vill ha mer än bara sol och bad på sin semester. Staden präglas av många historiska inslag från stenåldern, antikens greklans och de tydliga spåren av den olympiska traditionen syns över allt i Aten. Aten är en av världens äldsta städer.