Hem » Information » Grekiska Mytologin

Grekiska Mytologin

Den grekiska mytologin innefattar en stor samling med myter som både är svarssägner och skapelseberättelser. Det kan vara mytologiskt beskrivna historieberättelser men också rena sagor.

Den grekiska mytologin har spridits tack vare att Hesiodos Theogonin som var den allra första personen som skrev ner de olika berättelserna redan 700 före Kristus. Den grekiska mytologin består av en stor värld av olika gudar, monster, hjältar och underverk som strider i och för grekland i olika slag. Men myterna berättar om vardagen kring Medelhavet främst under den perioden som kallas antiken som rådde 3000 före Kristus och fram till 500 efter Kristus.

I den grekiska mytologin styrs världen av så kallade urkrafter som har fått personligheter, exempel på de kan vara Nyx som är natten och Thanatos som är döden. Urkrafterna har fött andra väsen som gudar, titaner och olika vidunder. Alla varelserna sägs ha styrt över människornas liv och liknar människan väldigt mycket. De har alla egenskaperna så som att de kan vara slarviga, förälskade, avundsjuka, svartsjuka och liknande. Och de allra flesta gudar kan dessutom dö.

Det finns ett stort antal olika figurer och gudar men den som var allra störst var Zeus. Han betraktas som den högste guden, han regerade över himlen och var far till hundratals halvgudar (heroer). Hans pappa var gud och hans mamma var människa men hon dog direkt vid förlossningen. Zeus bror var Poseidon som var havsguden. Dessa två gudar var varandras största rivaler emellanåt.

Atena var Zeus dotter och hon var krigarens, vishetens och filosofins gudinna. Men hon var även vävandets gudinna och Atens skyddsgudinna. Skyddsgudinna blev hon till Aten efter ett slag hon hade med Poseidon där Atena blev segrare.