Hem » Information » Bra att veta om Aten

Bra att veta om Aten

Taxichaufförerna i Aten är kända för att lura sina resenärer och framför allt turister. Åk aldrig på fast pris, se istället till att taxametern blir påslagen vid färdens början och hävdar taxichauffören att taxametern är sönder, ta då en annan taxi.

Att besöka kyrkor iklädd kortbyxor eller kort kjol och bara armar och axlar är ingen bra idé. Respektera grekerna seder genom att täcka armar, ben och axlar när du gör ett besök i någon kyrka.

Det grekiska avloppssystemet är byggt med väldigt smala ledningar vilket gör att det inte klarar av toalettpapper. Därför finns det på alla toaletter en vit hink vid sidan av som är avsett för att slänga toalettpappret i. Råkar man spola ner pappret ändå kan det leda till stopp och översvämmad toalett.

Tänk på att inte fotografera utanför eller på militärbaser. Det finns flertalet exempel på besökare som har gjort detta och blivit fällda för spioneri.

Greker går ofta ut och äter med familj och vänner vilket gör att de sällan klär upp sig. Inte ens de finaste restaurangerna har slipstvång. Middagstiderna i grekland är efter 22:00 och lunchen äter man från 15:00 på dagen. Dock serverar de flesta restauranger lunch mellan 12:00 och 16:00 och middag från kl 20:00 och fram till midnatt. I de mest turistbesökta områdena serveras mat hela dagarna. När man äter på restaurang är det brukligt att betala 10 % extra än vad som står på notan som dricks om man är nöjd med servicen. Under julveckan och veckan innan påsk lägger restaurangerna på ett belopp på 18 % som går till servitörerna.

Eluttagen i Grekland är samma som i Sverige vilket gör att du inte behöver packa ner eller köpa någon adapter på plats i Aten.