Hem » Information » Fakta om Aten

Fakta om Aten

Aten är Greklands huvudstad och ligger på halvön Attika nära Eginabukten vid Egiska havet. Staden omges av bergen Pateras, Parnes, Penetelikon och Hymettos. Idag täcker staden hela slätten mellan bergen vilket gör att staden har fortsatt växa i förorterna på andra sidan bergen. Från Aten kan du ta dig till de flesta ställena i Grekland antingen med flyg, båt, tåg eller buss.

I Aten bor mer än fyra miljoner människor och staden har en befolkningstäthet på 18 487 inv/km². Valutan som används i Aten och resten av landet är Euro. Grekland och Aten är sedan en tid tillbaka ett väldigt populärt resmål i Europa för turister. Detta har lett till att väldigt många flygbolag trafikerar olika sträckor till Aten. Eleftherios Venizelos internationella flygplats ligger öster om staden, cirka 45 minuters bilfärd från centrum. Bokar man sista minuten biljetter på Internet kan man komma undan riktigt billigt med en resa till Aten.

Aten har haft rykte om sig att ha väldigt dålig luft på grund av avgaser men har förbättrat detta på senare tiden i samband med att kollektivtrafiken har utvecklats. Detta har skett mycket tack vare de Olympiska spelen som arrangerades 2004. Sommarolympiaden blev ett lyft för hela Aten. Då passade man på att fräscha upp gator och hela stadsdelar. Man lade ny beläggning på gator och smyckade staden med fontäner och planteringar.

Aten är en utbredd stad och saknar en tydlig centrumkärna med tillhörande förorter. Områden flyter ihop med varandra med det moderna Atens mittpunkt är torget Syntagma. Precis under torget ligger tunnelbanestationen för två av Atens nya tunnelbanelinjer. Den mest populära stadsdelen bland turister är Plaka som är full med kvarterskrogar, barer, nattklubbar, souvenirbutiker och marknadsplatser. Stadsdelen Psyrri är på dagen en ganska rörig stadsdel men på kvällen förvandlas den till nöjeskvarteret där alla Atens unga samlas.

Aten anses vara en levande, attraktiv, högljudd men också personlig stad. Här råder en skön blandning av Europa och Asien. Staden påminner lite om mellanöstern och tempot här liknar inget annat i en europeisk stad. Här kan du festa långt in på morgontimmarna och shoppingen ligger i nivå med Paris och London.